2. marca 2017

The truest sentence

Je jedno z tých temnejších zamračených popoludní (a žiaľ v poslednom období aj veľmi nudných a jednotvárnych), kedy level mojej kreativity nechce vyliezť do tých vyšších priečok, a tak len viac-menej neprítomne blúdim svetom sociálnych sietí a možno skôr podvedome hľadám akési zrnko inšpirácie.
Akurát sa na mňa ale akosi usmialo šťastie (hoci ozaj len veľmi veľmi malé, ale aj to treba chytiť, kým je čas :-) a našla som niečo, čo ma predsa len nakoplo k tomu, aby som zmenila polohu ležmo na sedmo a chvíľku sa aj na tomto mieste zamyslela.




Ani neviem vyjadriť, ako veľmi tento citát všetko vystihuje.
To, čo robí spisovateľa spisovateľom.
To, akým smerom sa uberie jeho štýl.
To, či jeho dielu v závere uveria aj sami čitatelia.

Všetko sa dá zhrnúť do jednej vety: Človek musí veriť v to, čo píše.

Môže pritom ísť o akýkoľvek žáner, kdekoľvek sa odohrávajúci, ale pokiaľ sa tam nenájde čosi reálne - v zmysle - myšlienka, istý názor, možno len zhluk určitých slov v tom správnom čase, ktoré by jemne odkryli ten autorov hlas, niečo, čo je charakteristické a odlišné len a len pre neho, je dosť náročné nájsť v tom akúsi autenticitu a vžiť sa do deja.

Občas už na to už žiaľ zabúdam aj ja sama a namiesto toho, aby som písala o niečom, z čoho by som mala sama potešenie, snažím sa rozmýšľať, či to bude zaujímavé pre iných, či to nebude príliš nudné, ako by som mohla "zapadnúť".
Zle, zle, zle.
Je fajn sa inšpirovať, ale tá najpodstatnejšia vec asi je, aby sme do všetkých vecí dali hlavne seba.
Kedysi som písala jednu poviedku, ktorá sa v podstate vytvárala sama. Nechala som sa viesť čisto intuíciou a až tak veľmi som pri nej nepremýšľala, proste som len ukladala zaradom všetky myšlienky, ktoré mi v tú chvíľu napadli. Samozrejme, nebolo z toho majstrovské dielo, ale takú radosť, ako pri nej, som už potom nemala zo žiadnej inej poviedky.
Teraz sa možno snažím opäť v sebe niečo oživiť, ale akosi sa v tom stále strácam...


Som z tých ľudí, ktorí sa viac-menej nechávajú inšpirovať pocitmi. A momentami. Len v určitých chvíľach mám chuť tvoriť a je úplne jedno, v akej oblasti, umenie je pre mňa dosť široký záber a ja rada skúšam jeho rôzne podoby.
Či už ide o niečo písané, namaľované alebo odfotografované, vždy v tom hľadám hlavne pocit. Atmosféru. Práve také diela majú pre mňa najväčšiu hodnotu. A o to sa snažím aj ja.
(Hoci môj problém je potom už kvalita, haha 🙈).

Neviem, rozmýšľam, že tu možno z času na čas uverejním nejaké zachytenie momentov (či už súčasných alebo spomienkových) mojim spôsobom. Aby každý, kto tu zhodou náhod zablúdi, mal aspoň maličkú predstavu o tom, kým som (keď už to občas neviem ani ja sama :P). Aby to tu bolo aspoň trošku reálnejšie :-).



Dotvorenia!
wanna-be-inspirated
Leia



Pictures: www.quoteswave.com, addicted2success.com, www.lovethispic.com

4 komentáre:

  1. Podľa mňa záleží v prvom rade na tom, či to, čo tvorím, baví mňa. Lebo len v takom prípade to bude zaujímať aj ostatných. Vždy niečo také pôsobí dôveryhodnejšie, ako keby som napríklad mala písať o niečom, čo ma absolútne nebaví.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím len súhlasiť. Ak človeka nebaví to, čo píše, alebo sa do toho z nejakého spôsobu skôr núti, čitateľ to hneď vycíti. Otázka však pri tomto je aj, ako obzvláštniť tie také nudnejšie "medzičasti" v príbehu, pri ktorých sa písanie zasekáva, ale musia tam byť...

      Odstrániť
  2. Samozrejme je dôležité tvoriť to, čo baví teba, ako autora. Ale niekedy musíš zobrať do úvahy aj názor čitateľa... ale to zase neznamená aby si sa vo všetko prispôsobila potrebám čitateľov. Treba písať, čo chceš ty, čo baví teba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým názorom čitateľa asi myslíš, ak zverejňuješ poviedky pravidelne na blogu, to je jasné, lebo vtedy to píšeš nielen pre seba, ale aj pre svojich čitateľov a samozrejme väčšina z nás si rada vypočuje iný názor (hlavne v tých pisateľských začiatkoch) :-). Ja som ale článkom myslela písanie všeobecne, ak sa už raz skutočne pre niečo rozhodneš, vlastný príbeh, s ktorým to už myslíš trošku vážnejšie, ktorému chceš venovať aj viac času...tak ten by mal hlavne pre teba niečo znamenať :-) neviem, či som sa správne vyjadrila :D

      Odstrániť