26. januára 2017

Courtney Cole: NOCTE

Už si naozaj ani nepamätám, čo som čítala niečo...tajomné. So zaujímavou zápletkou, perfektne premyslené, s tým, že až do poslednej stránky nemáte šancu uhádnuť, ako sa to vlastne rozuzlí (verte mi...v hlave sa mi miešali všetky možné vysvetlenia, ktoré sa možno aj čiastočne blížili k tomu pravému, ale aj tak to bolo nakoniec čosi ešte viac).
A v zápätí ste nespokojní, lebo potrebujete ihneď druhú časť!



Na jednej strane si možno na začiatku poviete - klišé - baba, ktorá je istým spôsobom stratená (istú pochmúrnosť k tomu pridáva aj fakt, že býva na odľahlom mieste v pohrebnom dome, jej otec pracuje s mŕtvolami a jej brat - dvojča - je čiastočný schizofrenik), stretne niekoho ešte tajomnejšieho a samozrejme chémia funguje na 1000 %.

Avšak....nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá...


“Insomniacs know that there is something about the night. A darkness, an energy, a mystery that shrouds things. It hides things at the same time as it illuminates them. It is this thing that allows us to examine our thoughts in a way that we can't during the day. It is this thing that brings truth and clarity.” 




“...because sometimes that’s how life is. A puzzle made up of a million pieces, and when one piece doesn’t exactly fit, it throws the rest of them off.”



Je zaujímavé sledovať vzťah súrodencov, ktorí sú vzájomne pripútaní veľmi silným putom dvojčiat, istým spôsobom až závislosti jedného na druhom. O to viac, že dej pozostáva zo striedania častí - myšlienok oboch z nich.


“My other half-- my twin brother, my Finn-- is crazy. I love him. More than life, more than anything. And even though I’m terrified he’ll suck me down with him, no one can save him but me.”

“By night, I am free. 
No one hears my monsters but me. 
My freedom is fragile, though, 
Because every morning, 
Over and over, 
The night is broken by the sun. 
It’s a good way to die.” 

“Serva me, servabo te. Save me and I will save you.” 


Nebudem už viac odhaľovať. Ak proste máte radi tajomnosť, ako ja, psychológiu a radi si vytvárate počas deja rôzne špekulácie, určite odporúčam pridať toto dielko do svojej zbierky :-) A verte mi, aj tak tá špekulácia nikdy nebude 100% -ná ;-)

Ja som príbeh čítala v angličtine, ale môžte nájsť aj jej český preklad.




Obálka knihy zdroj: goodreads.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára