3. februára 2017

"Dračia" literatúra

Kedysi to boli čarodejníci, neskôr upíri a vlkolaci...anjeli...a v takej Anite Blake to bol dokonca mix takmer úplne všetkého - od nekromantov, cez zombíkov, upírov, až po "dlakov" tej najrôznejšej kategórie 😋.
Vždy som milovala fantasy literatúru a vždy som tak trošku "kráčala s dobou" ohľadom toho, čo práve letelo.

Práve preto si neviem vysvetliť, prečo ma v poslednom období začala celkom zaujímať práve dračia tematika. Draky boli, sú a budú, aj keď v poväčšine prípadov len v akejsi vedľajšej úlohe.
Možno ma k tomu čiastočne nalákal aj Odkaz dračích jazdcov a Inheritance, ktorý som dočítala až na začiatku tohto roka (áno, v tomto som bola giganticky pozadu 🙈). Alebo film Dračia nevesta, ktorý vysielali ešte vo vianočnom období.
(Alebo moja staro-nová poviedka, ktorá sa tiež jemne "obtiera" o túto tematiku a potrebujem sa inšpirovať 😇).

Tak či tak, predstavuje to pre mňa celkom zaujímavý nový smer, a práve preto som sa rozhodla trošku pohrabať na Goodreads a poškúliť po potenciálnych adeptoch na čítanie.

***

V prvom rade, musím spomenúť knihu Draki od Sophie Jordan, ktorú čítam akurát teraz, ale viac sa nebudem zmieňovať, pretože tu o nej pribudne recenzia neskôr (snáď :-).


***

Dobré hodnotenie má kniha Dragon Bound od Elder Races, prvá zo série Elder Races, kde ide o alternatívny svet s novými rasami. Možno ma trošku odrádza dĺžka série, ale minimálne tá prvá časť by možno stála za vyskúšanie (hoci podľa obálky by som ju asi na prvý pohľad obišla).


***

Ďalšia, žánrovo YA, ktorá má už aj celkom peknú obálku, je Dragon Trials od Avi Ricgardson. Prvá časť trilógie Return of the Drakeing, v ktorej sa dej točí okolo rodov a súbojov, ktorej koncept ma v celku zaujal, je už asi väčším adeptom na čítanie.


***

Obálka nasledujúcej knihy nie je veľmi nápaditá, ale za to po prečítaní anotácie myslím, že by ma asi zaujala najviac. Trusted od Kristy Wayment, v sebe spája dobrodružstvo, históriu, legendy a tajomstvá, proste zmesku, ktorá je pre mňa asi kľúčová a navyše, hodnotenia čitateľov sú tiež veľmi pozitívne :-).


***

Posledná kniha, v ktorej však draky tiež predstavujú len vedľajšiu úlohu, ale pridávam ju tu pre jeden názor, ktorý sériu prirovnáva k epickým fantasy typu Eragon, či GOT, má názov The Last Falcon, prvá zo série Cael Stone od Colleen Ruttan. Záchrana kráľovstva, intrigy, mágia, nuž, rada by som sa k nej raz dostala :-)


***

Musím sa priznať, že je dosť náročné nájsť tú vhodnú knihu v tejto tematike, predsa len, najviac príbehov sa stále odvíja len v tej "detskej" literatúre a čo sa týka YA a kníh o - ja ich nazvem "drakolakoch", aspoň tie anotácie, ku ktorým som sa dostala, mi prídu dosť klišoidné a nie veľmi nápadité (preto som ich tu ani neuviedla).



A čo vy? Radi si prečítate aj knihy v súvislosti s dračou tematikou, alebo sa skôr tejto literatúre vyhýbate? Máte poprípade nejaké dobré tipy? Bola by som veľmi rada, ak by ste sa so mnou o ne podelili! 😊


Zdroje obálok: goodreads.com

4 komentáre:

  1. Ja poznám ešte EON, tam sú draci skôr tak na čínsky spôsob - čo je pomerne svieže, iné... Eragona som ani nedočítala, prvý diel bol aj fajn, tie zvyšné už šli akosi dolu vodou...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O Eonovi som tiež počula, ale trošku ma odradil vek hlavného hrdinu a bála som sa, že to bude až príliš detské. Ale pre ten odlišný svet to môže byť zaujímavé, skúsim to teda ešte pozrieť v Panta Rhei:-). Mne sa Eragon celkom páčil, síce pri dvojke som sa tiež na istý čas pozastavila, ale zase trojku a štvorku som prečítala za pár dní :-) Mala som rada niektoré postavy a vlastne aj ten svet.
      Ďakujem inak za tip a aj prvý komentár! :-)

      Odstrániť
  2. Tiež som tento žáner niekedy čítal, ale v poslednej dobe sa od neho už skôr vzďaľujem. Eragon bol v pohode, no najlepšie vyobrazenie drakov za poslednú dobu som uvidel v Piesni Ohňa a Ľadu (hoci neviem či by som práve toto radil do dračej literatúry)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na toto sa inak tiež niekedy chystám, ale potrebujem na to kopu času :D Ja som tiež veľa tejto literatúry nečítala, až na toho Eragona, prípadne kde sa draci vyskytli okrajovo, ale trochu ma to začala zaujímať aj z hľadiska tej inšpirácie na poviedku, ale tak uvidí sa...

      Odstrániť