1. februára 2017

S príchuťou Arabici a Robusty


Skúsenejší kávičkári už majú tieto vecičky v malíčku, ale pre nás, ktorí sa ešte len začíname vnárať hlbšie, je to stále zaujímavá téma.
Minimálne...nezamýšľali ste sa aspoň raz nad tým, odkiaľ sa ten kávový zázrak berie? :-)


Na svete existuje naozaj obrovské množstvo kávovníkov, niekde sa udáva, že ich počet presahuje stovku. Napriek tomu najviac propagované sú práve Arabica a Robusta. Rozdiely pritom vznikajú už pri samotnom pestovaní.




ARABICA (coffea arabica)

Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach, pričom kávovník dosahuje výšku 2,5 až 4,5 metra. K jej pestovateľom môžeme zaradiť Latinskú Ameriku, najmä Brazíliu, strednú a východnú Afriku, Indiu a Indonéziu.
Na jeden hektár produkuje menej kávy, ako Robusta, a preto sú náklady na jej pestovanie vyššie.

Chuť - má v sebe viac cukru a pri pražení uvoľňuje viac aromatických olejov. Možno v nej zacítiť sladké a ovocné tóny v rôznej intenzite kyslosti. Obsahuje tiež menej kofeínu.

Tvar zrniek je väčší a eliptický, so zakrivenou ryhou v strede.




ROBUSTA (coffea canephora)

Rastie v nižších podnebných pásmach a výška kávovníka môže dosahovať 4,5 až 10 metrov. Je menej náročná na pestovanie, a práve kvôli tomu je aj lacnejšia. Medzi jej pestovateľov patrí stredná a západná Afrika, juhovýchodná Ázia a v istej miere aj Brazília.

Chuť - keďže je menej náročná, aj jej chuť o čosi fádnejšia. Menej kvalitná Robusta chutí často po zemine a prachu, avšak tá dobrá je jemne horká a možno v nej rozoznať chuť čokolády či kakaa.
Oproti Arabice má takmer dvojnásobný obsah kofeínu, ale napriek tomu je chuť kávy jemnejšia a vytvára lahodnejšiu a vyššiu penu.

Tvar zrniek - menší a guľatý, s rovnou ryhou uprostred.

Už ste niekedy vnorili ruku do vrecúška s kávovými zrnkami? Je to príjemný a hlavne voňavý pocit :-)


Robustu môžeme najčastejšie nájsť v instantných kávach. 
Ak si doprajete kávičku v kaviarni, tam je najbežnejšia pripravená zmes z oboch druhov, v rôznom pomere, aby vytvorili vyváženejšiu a komplexnejšiu chuť.

Dúfam, že pri najbližšom nákupe si vyberiete tú svoju správnu 😉





Použité zdroje: 
www.kavickujeme.sk
www.obchodskavou.sk
www.cafepoint.sk
mnau.sk
Obr.: www.etsy.com, eshop.bqtrade.sk



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára