20. februára 2017

Nerozhodnosť a mágia prírody

Poznáte ten pocit, keď máte chuť na fakt, ale fakt dobré fantasy, ale proste nemáte aktuálne nič také poruke, a dokonca ani žiadne konkrétne nápady?
V zásobe mám síce celkom fajn zbierku kníh, ktoré ešte čakajú na to, aby som ich otvorila, ale napriek tomu ma to stále ťahá k niečomu inému. Ako keď má čokoládový maniak chuť na niečo sladké, ale v tej ponuke je toho toľko, že má problém si vybrať tú konkrétnu čokoládu, či inú sladkosť (a všetko mať samozrejme nemôže), a tak nakoniec rezignuje a odíde s prázdnymi vreckami.
Tak nejako sa teraz cítim.



Zhodou náhod som včera napriek tomu, že veľmi nepozerám televíziu, na návšteve zhliadla reportáž o "značkárovi", ktorý sa venuje maľovaniu a celkovo označovaniu turistických trás a pri tých snímkach som sa musela zamyslieť nad tým, ako perfektne musí človek poznať všetky tie lesy a vrchy, aby mohol označovať chodníky a trasy ešte aj pre iných.




V poslednom období som sa však aj ja akoby trošku viac zaľúbila do prírody a aj vďaka tomu ma o niečo viac začala zaujímať tematika, ktorá sa nejakým spôsobom dotýka žitia v divočine, lesoch, alebo skrátka ľudí (či iných tvorov), ktorí majú k prírode istý blízky vzťah.


Možno aj práve kvôli tomu som napríklad začala vnímať knihy ako Brisingr a Inheritance, ktoré som prečítala na prelome decembra a januára, akosi inak, sústredila som sa okrem toho hlavného deja aj na to prírodné kúzlo a celkovo vytvorený svet.
A mám pocit, že presne pre ten istý dôvod môže byť celkom fajn zmena takto po rokoch pustiť sa do re-readingu napríklad aj takého Pána Prsteňov 😋.



Napriek tomu sa však stále pokúšam hľadať aj čosi iné. Na zozname mám zatiaľ sériu Fablehaven, ktorá, hoci je určená skôr pre mladšieho čitateľa, ale na základe recenzií sľubuje v tomto prírodnom smere celkom pekný zážitok pre všetky vekové kategórie, či možno Zaklínača, z ktorého som však zatiaľ trošku rozporuplná 😏.



Čo máte aktuálne rozčítané vy? Tiež mávate občas podobné "záchvaty nerozhodnosti"? 😊
Ako vnímate v knihách prírodu a jej mágiu?



Zdroje obr: heroinetraining.com, pinterest

5 komentárov:

  1. No ja plánujem čítať zmieňovanú knihu i u mňa na blogu s názvom Po apokalypse, ale som momentálne zaneprázdnená úlohami do školy, ale tie mám v pláne dneska a zajtra nejako dokončiť a potom si konečne užiť pokoj od školy pri knihe :) Na Zaklínača sa chystám aj ja, som fanúšička hry :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, pozerala som už u teba :-) tá tvoja knižka vyzerá zaujímavo, ale asi by to nebola veľmi moja šálka kávy, príde mi to už viac tak sci-fi, čo veľmi nemusím :D A neboj, stíhaš čítať! Mne tiež treba prezentáciu a rôzne iné veci, ale tak tá prokrastinácia zatiaľ vyhráva O:-)

      Odstrániť
  2. Mňa vždy fascinovala príroda. Rada v nej trávim čas, je to upokojujúce. Asi aj preto som sa rozhodla napísať príbeh, ktorý sa v podstate celý odohráva v lese :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, tak ten by som si raz prečítala :-)) v mojej poviedke má príroda tiež také svoje miesto, resp. sa jej snažím dať ešte viac priestoru, aj keď hlavný dej je zasadený tak viac moderne, v meste (ale aspoň prímorskom :D).

      Odstrániť
    2. Ja som zistila, že keď rozvíjam príbeh, najlepšie sa mi do neho dajú zakomponovať opisy lesa a tak. Ale nepohrdnem ani mestom alebo niečím iným. Hocičo opisovať je pre autora výzva. :D Väčšinou hlavne preto, lebo niektorým autorom sa zapodievať opismi vôbec nechce.

      Odstrániť